בשנים האחרונות ניתן לראות כי ישראלים רבים שמעוניינים להשקיע בנכסי נדל"ן, מעדיפים לחפש את מבוקשם במדינות זרות. שוק הנדל"ן הישראלי נחשב יקר ופחות יציב ביחס לשווקים במדינות אחרות, ועם תהליכי הגלובליזציה, ההשקעה במדינות אחרות הופכת קלה ונוחה יותר. אחת המדינות הנחשבות כיום לאטרקטיביות ביותר להשקעה בשוק הנדל"ן היא פולין; ישראלים רבים נהנים לבקר בה ומנצלים את הטיסות הזולות והמהירות, אולם לא מעט בוחרים אף להשקיע בה את כספם, ומזהים את הפוטנציאל הטמון בשוק הנדל"ן הפולני לרווחים עתידיים.
סקירה – שוק הנדל"ן בפולין
על מנת להבין מדוע משקיעים כה רבים בוחרים לרכוש דווקא נכסי נדל"ן בפולין, יש להבין את התהליכים הכלכליים שעברה המדינה לאורך השנים האחרונות. בעקבות תהליכים שונים ובהם כמובן הצטרפותה של פולין לאיחוד האירופי בשנת 2004, חוותה הכלכלה הפולנית שגשוג כללי אשר בא לידי ביטוי במגוון ענפים. יחד עם זאת, שוק הנדל"ן המקומי לא היה חלק מצמיחה זו, בין היתר בשל המשבר הכלכלי העולמי אשר התרחש בשנת 2008 והוביל לירידה משמעותית בביקוש לרכישת נכסי נדל"ן בפולין. אמנם הייתה בו צמיחה מסוימת, אשר באה לידי ביטוי בעלייה עקבית של מחירי הנכסים ובבניית דירות חדשות, אולם עלייה זו הייתה מתונה ואיטית מאוד.
ממשלת פולין זיהתה זאת, והחליטה לנקוט במספר צעדים על מנת להגדיל את הביקוש לרכישת דירות ולקדם את שוק הנדל"ן במדינה. בעקבות התערבות זו של המדינה, בשנים האחרונות אכן ניכרת צמיחה משמעותית של השוק אשר מתבטאת בתשואות גבוהות יחסית של נכסי נדל"ן בפולין, הן מבחינת השווי שלהם והן מבחינת שכר הדירה שהם מניבים. ואכן, משקיעים רבים זיהו את חלון ההזדמנויות ופנו לרכוש נכסי נדל"ן במדינה המזרח אירופית. מלבד הצמיחה העקבית בשוק הנדל"ן, להשקעה בנכסי נדל"ן בפולין דווקא יש יתרונות נוספים: השימוש במטבע הזלוטי המקומי, אשר ערכו נמוך מזה של מטבע היורו ואף מזה של השקל; הטיסות הקצרות והזולות בין ישראל לפולין, אשר מקלות על העניין והופכות את הנכסים אשר נרכשים שם לנגישים יחסית עבור המשקיעים הישראלים, ועוד.
מדיניות המיסוי של נכסי נדל"ן בפולין
יתרון נוסף אשר מביא משקיעים רבים אל פולין הוא כמובן מדיניות המיסוי המקומית, אשר נחשבת נוחה יחסית למשקיעים. עבור המשקיעים הישראלים, ההשקעה בנכסים בפולין הינה ידידותית במיוחד, שכן פולין וישראל חתומות על אמנת מס שמטרתה למנוע כפל מס, ועל כן הם מוגנים מפני מיסוי כפול. כמובן שעל רכישת נכס בפולין חלים מסים שונים, בהם מע"מ, אשר נחשב לנמוך למדי ועומד על 8% בלבד; מס רווח הון כתוצאה ממכירת הנכס, אשר ניתן לקבל ממנו פטור אם בעל הנכס מחזיק בו למשך תקופה של חמש שנים או יותר; ומסים נוספים.
מדיניות המיסוי בכל מדינה חשובה מכיוון שהיא בעלת השפעה משמעותית על הרווחים הפוטנציאליים, על כן חשוב להכיר אותה היטב. אולם חשוב לקחת בחשבון כי אחד הדברים שעשויים להקשות על רכישת נכסי נדל"ן לצורך השקעה, בפרט כאשר מדובר במדינה זרה, הוא היעדר הידע. על מנת לבצע עסקה רווחית ומשתלמת, אין מנוס מרכישת ידע בסיסי אודות הכלכלה המקומית, מדיניות המיסוי וכדומה. לכן, אין ספק כי מומלץ להיעזר בשירותיהן של חברות מקצועיות כדוגמת "פולין אינבסט", אשר מתמחות בתחום הנדל"ן להשקעה בפולין, טרם רכישת הנכס. גורמים מקצועיים אלה מספקים למשקיעים את כלל הידע הרלוונטי, מסייעים בהתמודדות עם הדרישות הבירוקרטיות, עוזרים במציאת נכסים מתאימים אשר עומדים בדרישותיו של המשקיע ואם יש צורך, גם דואגים לתחזוקה ולניהול השוטף של הנכס.